Krem marchewkowy z pomarańczą
Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać. Zupa ta jest idealna na taką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa 😉 Bardzo lubię tę zupę! Przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal" Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie).
Składniki:
Składniki:
- 5-6 dużych marchewek
- 50 g masła
- 2 duże cebule
- 1 pomarańcza
- 3-4 cm imbiru
- 1,5 - 2 l bulionu
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól, kminek
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i 2 szczypty kminku. Mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Zupę podajemy z grzankami.
Zupę podajemy z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz