GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ
Rozgrzewający i sycący gulasz... Bezmięsny, ale za to z cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. W sam raz na jesienną pogodę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi...
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka cieciorki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4-5 łodyg selera naciowego
- ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
- krojone pomidory w puszce
- 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka cząbru
- szczypta chili
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz, sól
- 1 op. makaronu razowego
- oliwa do smażenia
- natka pietruszki
- liść laurowy, kminek
Wykonanie:
Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Zdrowo i na pewno smacznie. Trzeba kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Pyszne i zdrowe :)
Usuń