Cukiniowe placuszki na jogurcie

Można je podawać same z jogurtem naturalnym lub z dodatkiem ryżu z warzywami.
Idealne na obiad lub kolację.

Składniki:
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • garść ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • ok. 100 g sera żółtego w kostce
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę średniej wielkości obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.  W misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Dodajemy cukinię, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ser, ziarna słonecznika i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy płatki owsiane i mąkę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solę, pieprzem i ziołami. Konsystencja powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny