Cukiniowe placuszki na jogurcie
Można je podawać same z jogurtem naturalnym lub z dodatkiem ryżu z warzywami.
Idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
Idealne na obiad lub kolację.
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- 1 cebula
- garść ziaren słonecznika
- natka pietruszki
- ok. 100 g sera żółtego w kostce
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę średniej wielkości obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Dodajemy cukinię, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, ser, ziarna słonecznika i mieszamy wszystko łyżką. Na końcu dodajemy płatki owsiane i mąkę. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solę, pieprzem i ziołami. Konsystencja powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.
Czy z sera można zrezygnować?
OdpowiedzUsuńJasne, można go nie dawać :)
UsuńCzy można je upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej 😊
Usuń