Śledzie po meksykańsku

Śledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym. Otrzymana sałatka śledziowa smakuje znakomicie. 

Słoność śledzia zrównoważona jest słodką kukurydzą oraz słodko-pikatnym sosem pomidorowym, dodatkowej ostrości dodaje także papryczka chili, a dzięki ogórkom konserwowym sałatka staje się bardziej wyrazista.
Świetnie sprawdzi się jako oryginalna przystawka na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą.



Sałatka śledziowa po meksykańsku



Składniki:
  • 6-7 śledzi solonych (matiasów) 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • mała papryczka chili
Sos:
  • 2-3 łyżki oleju
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • papryka słodka mielona (do smaku)
  • pieprz (opcjonalnie)


Więcej przepisów na pyszne sałatki w Ebooku 👇




Wykonanie:

Śledzie przynajmniej przez godzinę moczymy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc. Następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.


Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w półplasterki.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy na sitku.
Papryczkę chili myjemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałeczki.


Sos:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym kubku mieszamy ketchup z przecierem pomidorowym i olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy miód, paprykę słodką mieloną, przeciśnięte ząbki czosnku i opcjonalnie pieprz. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu.

W misce mieszamy śledzie z pozostałymi składnikami - papryką, cebulą, kukurydzą, czerwoną fasolą, ogórkami konserwowymi i papryczką chili. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Następnie przenosimy do dużego słoika, szczelnie zakręcamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
Przechowujemy w lodówce.



Śledzie w stylu meksykańskim

Sałatka śledziowa

śledzie przepisy

przepisy na śledzie


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny