Słoiki na przetwory - na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów?

Słoiki na przetwory można znaleźć w sklepach w okresie jesiennym. Są one różnej wielkości, dzięki czemu można je dopasować do naszych potrzeb. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się na co zwrócić swoją uwagę.



Słoiki na przetwory - czy trzeba zakupić je nowe?

Słoiki na przetwory to częsty zakup w okresie jesiennym. Obecnie wiele produktów spożywczych można zakupić w słoikach. Można je gromadzić przez cały rok, a w okresie robienia przetworów wykorzystać je. 

Można skorzystać ze słoików po majonezie, ogórkach czy suszonych pomidorach. Podczas mycia można usunąć etykiety. Jest to dobre rozwiązanie, kiedy przetwory planujemy robić dla siebie.

Natomiast słoiki szklane z przetworami, które chcemy komuś podarować dobrze, by miały odpowiednie kształty oraz odpowiedni wygląd. Takim rozwiązaniem mogą być słoiki na przetwory na Allegro Lokalnie. Będą one prezentować się świetnie, więc zrobią genialne pierwsze wrażenie. 

Kiedy posiadamy już ozdobne słoiki wystarczy dodać tkaninę na zakrętkę oraz ozdobną etykietę. Dzięki temu stworzymy nietuzinkowy upominek dla bliskiej osoby. 


W jaki sposób w sklepie wybrać szklane słoiki?

Kiedy nasze przetwory warzywne lub przetwory soki będą gotowe, pora rozejrzeć się za słoikami. Odpowiednie słoiki znajdziemy w różnych miejscach, będą to małe słoiki, większe opakowanie szklane czy słoiki na produkty suche. Na co się zdecydować, w taki dużym zestawieniu? 

Opakowania szklane muszą być dobrej jakości. Już w sklepie należy zwrócić uwagę czy słoiki są solidne. Ścianki powinny być równe, a góra nie może być wyszczerbiona. Słoiki powinny być w stanie znieść nawet wysokie temperatury. Dlatego przed zastosowaniem ich na przetwory, dobrze jest przeprowadzić test. Takim testem będzie wlanie do środka wrzątku.

Takie zadanie pomoże sprawdzić, czy słoik jest dobrej jakości. Jeśli pęknie oznacza to, że nie powinniśmy korzystać z niego do przetworów. Poza tym przelanie wrzątku jest dobrym pomysłem, ponieważ pozwala na dobre przygotowanie go. Oczywiście można również skorzystać z innych metod pasteryzacji słoików.


Niskie czy wysokie słoiki - które lepsze?

Dla wielu osób znaczenie ma też kształt słoika. Na półce w spiżarni dobrze prezentować będą się słoiki, które są tej samej wysokości oraz wielkości. O zakupie określonej wielkości słoika najlepiej jest zdecydować samodzielnie.

Wielkość dopasować do możliwości w naszym domu. Duże słoje są dobre do przechowywania kiszonek. Natomiast średnie słoiki sprawdzą się do wekowania kompotów czy dań warzywnych, marynowanych. 


*Artykuł sponsorowany/ Wpis zewnętrzny 

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny