Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem
Sernik na wypasie w jesiennym klimacie - z jabłkami, kajmakiem i orzechami. Jest to sernik gotowany w garnku, a nie pieczony w piekarniku.
Sernik przygotowany na biszkopcie z gotowaną masą serową z dodatkiem soku jabłkowego. Pod masą serową znajdziemy kawałki jabłek smażonych na maśle, a na masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość smakuje rewelacyjnie!
Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak, który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku!
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 600-700 g jabłek
- 1/2 cytryny
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 300 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 80 g masła
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki kajmaku
- duża garść orzechów włoskich
- sok jabłkowy (do nasączenia biszkoptu)
Wykonanie:
Biszkopt:
Biszkopt:
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki.
Gotową masę wylewamy na dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 min. aż będzie złocistobrązowy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.
Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem jabłkowym lub wodą z sokiem z cytryny.
Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.
Budyń rozprowadzamy w soku jabłkowym, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. W tym przypadku masę musimy zagotować, aż zacznie bąblować. Studzimy.
Jabłka (2 szt.) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy przez kilka minut, aż lekko zmiękną.Jabłka wykładamy na biszkopt, a następnie wystudzoną i gęstą masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny, 50 ml wody i gotujemy, aż jabłka rozmiękną.
Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na idealnie gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i powoli dodajemy do gorącego musu jabłkowego, cały czas mieszając. Studzimy.
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie dodajemy do zimnego, lekko tężejącego musu jabłkowego i mieszamy łyżką.
Mus wykładamy na masę serową. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy kajmak i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Przechowujemy w lodówce.
Wow co za przepis! Coś w sam raz dla mnie, jestem miłośnikiem serników, a takiego jeszcze nie jadłam :D Będzie okazja, żeby przetestować mój nowy robot planetarny Ariete do zrobienia biszkopta, super
OdpowiedzUsuń