Mielona wołowina w sosie musztardowym z pieczarkami
Mielona wołowina w całkiem innym wydaniu, mniej oczywistym niż sos pomidorowy, sos boloński czy chili con carne. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu...
Mielone mięso wołowe w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami i cebulą. Sos powstał na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem ketchupu oraz dużą ilością pieczarek. Musztarda nadaje dość intensywnego smaku, a dodatek ketchupu oraz śmietanki - lekkiej nuty słodyczy, tak dla przełamania tej ostrości.
Sos wychodzi genialny, bardzo kremowy, gęsty, o bogatym smaku, który podkręca jeszcze charakterystyczny smak wołowiny. Podana w ten sposób mielona wołowina zyskuje całkiem nową odsłonę. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- świeża natka pietruszki
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone wołowe. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie usmażone mięso przenosimy na talerz.
Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki stracą jędrność.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone wołowe. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie usmażone mięso przenosimy na talerz.
Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki stracą jędrność.
Dodajemy usmażone mięso wołowe.
Następnie wlewamy 400 ml bulionu i dodajemy majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy resztę bulionu, śmietanką i rozprowadzamy mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie wlewamy 400 ml bulionu i dodajemy majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy resztę bulionu, śmietanką i rozprowadzamy mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną mieszaninę dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10 min., aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smaczny i pożywny mięsny sos 😍😋 Robię bardzo podobny 😀
OdpowiedzUsuń