Leśny mech - deserki w pucharkach
Znane i lubiane ciasto leśny mech w formie warstwowych deserów w pucharkach, idealnych na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy.
Deserki składają się z dwóch warstw pokruszonego, biszkoptowego ciasta szpinakowego, pomiędzy którymi znajduje się krem cytrynowy oraz owoce - świeże truskawki i borówki.
Do przygotowania biszkoptu szpinakowego użyłam świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego.
Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny.
Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około 30 sztuk.
Szpinakowe ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 180 g świeżego szpinaku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- niecałe 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
- ok. 400 g truskawek
- ok. 300 g borówek
Wykonanie:
Szpinakowe ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do misy blendera wlewamy olej i dodajemy świeży szpinak (umyty i osuszony). Blendujemy na gładki mus.
Do ubitej piany jajecznej dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z musem szpinakowym, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek.
Przekładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, następnie kruszymy palcami na mniejsze kawałki.
Krem cytrynowy:
Cytrynę parzymy wrzątkiem. Osuszamy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.
Zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Na końcu dodajemy sok i skórkę cytrynową. Miksujemy krótko, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Deserki:
Owoce myjemy i osuszamy. Truskawkami kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy 30 pucharków po 120 ml.
Na dnie pucharków umieszczamy pokruszony biszkopt szpinakowy, a następnie krem cytrynowy i owoce (truskawki i borówki). Wierzch posypujemy ponownie pokruszonym biszkoptem szpinakowym i dekorujemy owocami.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz