Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką

Zaczął się sezon na jagody, więc koniecznie musiałam to wykorzystać!
Ciasto ucierane na maślance ze świeżymi jagodami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie także z innymi owocami, nie tylko z jagodami. Pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami.

Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest wilgotne i mięciutkie, a w połączeniu z owocami i chrupiącą kruszonką smakuje znakomicie. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!


Ciasto na maślance z jagodami

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • 400-450 g jagód
Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła


Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 



Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym. 


Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. 
Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. 


Blaszkę (ok. 30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy.


Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.



Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

Wierzch ciasta posypujemy kaszą manną i wykładamy jagody.
 

Całość posypujemy przygotowaną kruszonką. 


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 min. Studzimy.


Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką

Ciasto z jagodami i kruszonką

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Ciasto na maślance z owocami i kruszonką

Ciasto maślankowe

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny