Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką
Zaczął się sezon na jagody, więc koniecznie musiałam to wykorzystać!
Ciasto ucierane na maślance ze świeżymi jagodami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie także z innymi owocami, nie tylko z jagodami. Pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami.
Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest wilgotne i mięciutkie, a w połączeniu z owocami i chrupiącą kruszonką smakuje znakomicie. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!
Ciasto ucierane na maślance ze świeżymi jagodami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie także z innymi owocami, nie tylko z jagodami. Pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami.
Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest wilgotne i mięciutkie, a w połączeniu z owocami i chrupiącą kruszonką smakuje znakomicie. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi!
Składniki:
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kaszy manny
- 400-450 g jagód
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym.
Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej.
Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Blaszkę (ok. 30 x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.
Komentarze
Prześlij komentarz