Sernik niejedno ma imię – najlepsze przepisy na sernik
W serniku pierwszoplanową rolę gra ser. Aby masa była idealnie puszysta i lekka, najlepiej skorzystać z twarogu tłustego lub półtłustego. Należy go zmielić, najlepiej trzykrotnie. Można też kupić gotowy zmielony. W niektórych przepisach znajdziesz połączenie tradycyjnego twarogu z mascarpone albo ricottą.
Część wersji powstaje bez spodu, a inne piecze się na kruchym cieście. Może to być też biszkopt albo po prostu pokruszone kruche ciasteczka. Powstało mnóstwo wariacji na temat sernika, a podobny deser był znany już w starożytnej Grecji. To jeden z polskich smakołyków, ale gości również w kuchni takich krajów jak Niemcy, Hiszpania, Japonia i Stany Zjednoczone.
Sernik jest ceniony ze względu na unikalny smak oraz bogactwo form podania.
Ciasta różnią się między sobą nie tylko rodzajem spodu, ale też sposobem
dekoracji. Polewa czekoladowa sprawia, że sernik jest słodszy. Tradycyjnie
stosuje się ciemną, gorzką czekoladę, ale w niektórych przepisach można znaleźć
też białą. Z czekoladą dobrze łączą się również wiórki kokosowe lub zmielone
orzechy. Kruszonką najczęściej ozdabia się szarlotkę lub ciasto drożdżowe, lecz
nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ją do sernika.
Ciasto z rosą to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju uroczystości, ponieważ prezentuje się elegancko. Czym jest rosa? To białko ubite na pianę i krótko zapiekane na cieście. Po wyjęciu wierzch przypomina krople rosy. W naszej wersji do masy dodajemy agrest, który przełamuje słodkość delikatną kwaskowością. Masę twarogową łączymy z budyniem śmietankowym, dzięki czemu staje się delikatniejsza i bardziej rozpływa się w ustach.
Pełny przepis
znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-rosa-i-agrestem.
Ta wersja spodoba się amatorom puszystych wypieków, którzy lubią
eksperymentować ze smakami.
Warto wykorzystać sezon na owoce takie jak truskawki. Świeże i pachnące stanowią wyjątkowe uzupełnienie deserów. Truskawki idealnie pasują do sernika na zimno. To lekkie, a przy tym orzeźwiające ciasto, którego nie trzeba piec.
Jak przygotować sernik na ciepłe dni, dowiesz się z następującego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/sernik-z-truskawkami.
Sprawdzi się podczas letnich przyjęć i randek. Sekret stanowi dodanie żelatyny
do masy serowej oraz schłodzenie ciasta w lodówce. Truskawki dodajemy do samego
ciasta, a także układamy na wierzchu i zalewamy galaretką.
Przygotuj się na niecodzienne doznania z sernikiem, w którym znajdują się również bataty. Do masy twarogowej dodajemy puree ze słodkich ziemniaków, ale ciasto wyróżnia się również czekoladową kruszonką.
Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/serniki-ze-slodkimi-ziemniakami-z-czekoladowa-kruszonka
i zapoznaj się z recepturą, która sprawi, że jeszcze inaczej spojrzysz na
sernik.
Sernik na zimno to jedna z najlepszych propozycji na ciepłe dni lata. W wersji limonkowej jest szczególnie orzeźwiający. Kwaśna limonka podkreśla delikatność i lekkość ciasta. W połączeniu ze spodem pełnym kakao, wiórek kokosowych oraz prażonych orzechów laskowych powstaje ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Przygotuj sernik, stosując wskazówki z naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/letni-sernik-limonkowy-na-zimno-dzien-sernika. Sprawdź dokładnie, jakie składniki będą Ci potrzebne. Wśród nich znajduje się m.in. mleko kokosowe.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz