Placek wytrwany z boczkiem i porem
Wytrawny placek z dodatkiem pora, boczku oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego.
- 1 por
- 200 g boczku wędzonego w kawałku
- 120 g sera cheddar
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Pora obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek delikatnie zrumieni się. Następnie dodajemy półplasterki pora i smażymy razem przez kilka minut.
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i majeranek. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek.
Do ciasta dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty cheddar oraz podsmażony boczek z porem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem (u mnie 24 x 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30-35 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Szukałam czegoś do zrobienia na spotkanie, chyba postawię na tego placka :D dzięki!
OdpowiedzUsuń