Faworki na kefirze
Prosty i szybki przepis na faworki w sam raz na Tłusty Czwartek. Faworki przygotowane na kefirze smakują zupełnie inaczej niż tradycyjny chrust, który znamy. Nie są to faworki kruche i chrupiące, wychodzą natomiast pulchne i mięciutkie. Ich przygotowanie jest też znacznie prostsze i zajmuje mniej czasu. Jest to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek.
Najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdyż jak trochę poleżą, to na drugi dzień twardnieją.
Faworki na kefirze znane są też pod nazwą taratuszki.
Składniki:
- 250 g kefiru
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 40 g masła
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wlewamy kefir i mieszamy z cukrem, cukrem z wanilią, sodą oraz solą. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy porcjami mąkę, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym lub ręcznie (uwaga! ciasto jest dość klejące, dlatego można lekko obsypać ręce mąką), aż będzie jednolite i gładkie.
Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 min.
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Następnie ciasto tniemy na paski o grubości około 3 cm i długości 6-7 cm. Na środku każdego paska robimy niewielkie nacięcie i przewijamy jeden koniec przez otwór.
Na patelni rozgrzewamy powoli olej do temp. 175-180 stopni. Oleju powinno być tyle, by na patelni powstała warstwa około 1 cm.
Faworki smażymy partiami, na średnim ogniu, z obu stron na rumiany kolor.
Odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz