Tort czekoladowo-miętowy
Prosty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych.
Tort nie jest pracochłonny i składa się z niewielu składników, więc myślę, że to jest świetna propozycja dla osób początkujących.
Sama swoją przygodę z pieczeniem zaczynałam właśnie od tego tortu - był to pierwszy prawdziwy tort jaki upiekłam w życiu, na urodziny mojego świeżo upieczonego męża. Tort zrobił wielką furorrę wśród rodziny i znajomych, a ja od tej pory zaczęłam piec torty na urodziny i rodzinne uroczystości.
Tort w smaku jest przepyszny, na pewno posmakuje osobom, które uwielbiają połączenie mięty z czekoladą. Nie jest przesłodzony, a wyraźnie wyczuwalna mięta nadaje przyjemnego, orzeźwiającego akcentu. Po taki tort sięga się z wielką przyjemnością.
- 8 dużych jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżeczek octu
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 8 łyżek oleju
- szczypta soli
Masa:
- 900 g śmietanki 30% lub 36%
- 450 g pastylek miętowych w czekoladzie
- 1 op. cukru z wanilią
- 3 op. śmietan -fix
Poncz:
- 2 torebki herbaty miętowej
- 1/2 szklanki wrzątku
Dekoracja:
- rozetki z bitej śmietany
- pastylki miętowe
- płatki czekoladowe
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikseremBiałka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24-26 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.
Masa:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc.Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier z wanilią oraz śmietan fix i miksujemy na sztywną masę.
Poncz:
Torebki herbaty miętowej umieszczamy w szklance/kubku i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 10 min., następnie torebki wyrzucamy, a herbatę miętową studzimy.
Tort:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
W tortownicy, której się piekł umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy go herbatą miętową i wykładamy 1/3 masy czekoladowo-miętowej. Masę równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również nasączamy herbatą miętową. Następnie rozsmarowujemy na nim kolejne 1/3 masy czekoladowo-miętowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Wierzch nasączamy herbatą miętową, całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie ściągamy obręcz tortownicy i na wierzchu oraz bokach tortu rozsmarujemy pozostałą ilością masy czekoladowo-miętowej.
Wierzch tortu dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, połówkami pastylek miętowych i posypujemy płatkami czekoladowymi.
Wkładamy do lodówki.
Pysznie wygląda! Uwielbiam czekoladę. ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Uwielbiam czekoladę! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja 💗
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt można zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej. Sama często tak robię :)
UsuńWygląda przepysznie! I prosty do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić pastylki czekoladowo- miętowe i miętę? Niestety mięta w moim domu odpada :-(
Można w śmietance rozpuścić zwykłą czekoladę mleczną lub inne cukierki, np. Michałki w tedy tort będzie czekoladowo-orzechowy
UsuńMam ochotę zrobić ten tort. Ciekawy smak.Ale zastanowiła mnie ta ogromna ilość śmietanki.
OdpowiedzUsuńRobię juz drugi raz i znowu śmietanka wyszła rzadka co robie nie tak
OdpowiedzUsuńWitam co robie nie tak ze smietanka mi poraz drugi nie chce się ibic
OdpowiedzUsuńMoże być za mało schłodzona śmietanka, najlepiej jakby w lodówce była około 12 h, jak do bitej śmietany. Dobrze jest ubijać w zimnym naczyniu. Ja zazwyczaj ubijamy w tym zimnym garnku, w którym przez całą noc stała w lodówce.
UsuńMoże być też to wina śmietanki, najlepiej kupować taką w kartoniku, nie kubeczku.
Śmietankę od razu ubijamy na dużych obrotach i dodajemy śmietan -fix
A jeżeli nie wychodzi to można też spróbować ze śmietanką 36%
Jedynie jaką rzecz zrobilam inaczej to to że śmietan fix dodałam przed miksowaniem śmietanki ale o tak torcik super dziękuję bardzo za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tort czekoladowy. Niestety nie potrafię go robić.
OdpowiedzUsuń