Schab pod pierzynką warzywną

Przepyszny, kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad. 

Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.
Świetnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.

W ten sam sposób możemy również przygotować filety z kurczaka zamiast schabu.


Schab pod pierzynką warzywno-serową

Składniki:
  • 500 g schabu
  • 1 mały por
  • 1 większa marchewka
  • 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 120 g tartej mozzarelli
Dodatkowo:
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • mąka pszenna 
  • olej do smażenia
  • szczypiorek świeży


Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Przygotowujemy warzywa:
Pora myjemy, obieramy z pierwszej warstwy i kroimy w półplasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki lub możemy też spróbować zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą oraz papryką słodką mieloną, a następnie obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min.
Podsmażony schab układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na oleju, który został po smażeniu schabu podsmażamy pora. Następnie dodajemy kapustę pekińską oraz marchewkę i smażymy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy paprykę, wszystko mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. 

Schab pod pierzynką z pora, marchewki, kapusty pekińskiej, papryki i mozzarelli

Przekładamy do miski. Do warzyw dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz tartą mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na przygotowane plastry schabu nakładamy przygotowaną masę warzywną. 

Schab pod pierzynką warzywną z piekarnika

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.


Pieczony schab pod pierzynką warzywną

Pieczony schab pod pierzynką warzywno-serową

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Schab pod pierzynką

Prosty pomysł na obiad


Komentarze

  1. Ależ zgłodniałam :) Już na dniach wykorzystam ten apetyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetycznie przyrządzony schab. Pyszny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny