Koperty z tortilli z kiszoną kapustą i boczkiem

Tortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut.

Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy danie to przygotować również w wersji z naleśnikami zamiast tortilli. Taki był mój pierwotny plan, że będą to naleśniki, ale niestety nie miałam czasu i siły na stanie w kuchni, a potrzebowałam obiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne.

Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu. 


Tortilla z kiszoną kapustą i boczkiem


Składniki:
  • 6 tortilli 
  • ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku
  • ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką 
  • 1 duża cebula 
  • ok. 100 g tartego sera mozzarella 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka kminku całego 
  • pieprz 


Wykonanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, aby się nie przypalił, możemy dodać do niego odrobinę oleju. 

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podsmażonego boczku. 

Kapustę kiszoną z marchewką porządnie odciskamy z soku (jeżeli jest za bardzo kwaśna, to możemy ją przepłukać - ja swojej nie płukałam) i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię, gdy boczek będzie już dobrze wysmażony. Przyprawiamy majerankiem i kminkiem.

Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż cała woda wyparuje. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy, by kapusta lekko zmiękła. 
Na końcu przyprawiamy pieprzem do smaku. Ja już nie dodawałam soli, bo zarówno kiszona kapusta, jak i wędzony boczek były dość słone. 
Farsz dzielimy na 6 części. 

Na środku tortilli wykładamy 1 część farszu i na wierzchu posypujemy tartą mozzarellą. Następnie składamy boki do środka (najpierw prawy i lewy bok, a następnie z góry i z dołu), formując kopertę.
Te same czynności powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli. 

Gotowe koperty układamy na suchej, rozgrzanej patelni, najpierw stroną, gdzie mamy łączenia i podgrzewamy do zrumienienia. Następnie odwracamy na drugą stronę i również podgrzewamy, aż tortilla zrobi się rumiana.
Podajemy na ciepło.


Koperty z tortilli

Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem

Dania z tortilli na ciepło

Szybkie danie z tortilli


Komentarze

  1. Barszcz na pewno pysznie komponuje się z tortillami, z pewnością spróbuję tej kombinacji. Dzięki za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny