Koperty z tortilli z kiszoną kapustą i boczkiem
Tortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut.
Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy danie to przygotować również w wersji z naleśnikami zamiast tortilli. Taki był mój pierwotny plan, że będą to naleśniki, ale niestety nie miałam czasu i siły na stanie w kuchni, a potrzebowałam obiadu na szybko. Stanęło więc na tortillach i nie żałowałam tej decyzji, bo jedzonko było mega smaczne.
Tortille z kiszoną kapustą i boczkiem świetnie smakują w towarzystwie kubka czerwonego barszczu.
- 6 tortilli
- ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku
- ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 duża cebula
- ok. 100 g tartego sera mozzarella
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku całego
- pieprz
Wykonanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeżeli boczek jest bardzo chudy, aby się nie przypalił, możemy dodać do niego odrobinę oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do podsmażonego boczku.
Kapustę kiszoną z marchewką porządnie odciskamy z soku (jeżeli jest za bardzo kwaśna, to możemy ją przepłukać - ja swojej nie płukałam) i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię, gdy boczek będzie już dobrze wysmażony. Przyprawiamy majerankiem i kminkiem.
Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż cała woda wyparuje. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy, by kapusta lekko zmiękła.
Na końcu przyprawiamy pieprzem do smaku. Ja już nie dodawałam soli, bo zarówno kiszona kapusta, jak i wędzony boczek były dość słone.
Farsz dzielimy na 6 części.
Na środku tortilli wykładamy 1 część farszu i na wierzchu posypujemy tartą mozzarellą. Następnie składamy boki do środka (najpierw prawy i lewy bok, a następnie z góry i z dołu), formując kopertę.
Te same czynności powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotowe koperty układamy na suchej, rozgrzanej patelni, najpierw stroną, gdzie mamy łączenia i podgrzewamy do zrumienienia. Następnie odwracamy na drugą stronę i również podgrzewamy, aż tortilla zrobi się rumiana.
Podajemy na ciepło.
Barszcz na pewno pysznie komponuje się z tortillami, z pewnością spróbuję tej kombinacji. Dzięki za inspirację. :)
OdpowiedzUsuń