Sposoby parzenia kawy czyli jak mieć kawiarnię w domu!
Picie kawy zakorzeniło się w polskiej kulturze, obecnie wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Przez wiele lat kawę parzyło się, zalewając zmielone ziarna wrzątkiem. Obecnie, sposoby te zmieniają się i rozwijają. W jaki sposób można parzyć kawę, aby była smaczna i aromatyczna?
Parzenie kawy w kawiarce
Kafeterka to pochodzący z Włoch wysoki, mały czajniczek przeznaczony do przygotowywania kawy bezpośrednio na kuchence. Podczas gotowania wody wytwarza duże ciśnienie, dzięki któremu kawa osiąga wyjątkowy aromat. Używanie kawiarki jest bardzo proste: do dolnego zbiornika wlewa się wodę, zaś do dolnego wsypuje się zmielone ziarna. Ważne jest, aby kawa nie dotykała krawędzi sitka, co może spowodować nieszczelność mechanizmu.
W inny sposób parzy się kawę po turecku. Wykorzystuje się do tego tradycyjny tygielek (mosiężny lub miedziany). Na dnie urządzenia umieszcza się kawę oraz zalewa się ją zimną wodą. Następnie tygielek podgrzewa się na wolnym ogniu. Metoda ta jest czasochłonna, ponieważ konieczne jest trzykrotne doprowadzenie płynu do wrzenia.
Parzenie kawy w zaparzaczu
Sposób parzenia kawy w zaparzaczu pochodzi z Francji. Jest do tego potrzebny zaparzacz do kawy, zwany również francuską prasą, czyli dzbanek wyposażony w gęste sito. Na dno urządzenia wsypuje się zmielone ziarna oraz zasypuje taką ilością wody, aby jedynie je zmoczyć. Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 stopni. Po zaparzeniu należy poczekać pół minuty i wlać do dzbanka potrzebną ilość wody. Potem za pomocą tłoczka należy docisnąć fusy na dnie. Po kilku minutach kawa jest gotowa i można nalewać ja do filiżanek.
Ekspresy kolbowe i przelewowe
Ekspresy kolbowe najczęściej spotyka się w eleganckich restauracjach. Za ich pomocą bariści tworzą wyjątkowe kawowe specjały. Dla klientów indywidualnych dostępne są mniejsze wersje takich ekspresów. Do parzenia kawy wykorzystuje się zmielone ziarna umieszczone w kolbie, zamontowanej w ekspresie. Urządzenie tworzy odpowiednie ciśnienie, dzięki któremu kawa zyskuje wyjątkowo wyraźny smak i zapach.
W ekspresach przelewowych również wykorzystuje się zmielone ziarna kawy. Zasada działania jest jednak inna, ponieważ nie wykorzystuje się ciśnienia. W trakcie procesu parzenia gorąca woda przepływa przez zmielone ziarna na filtrze. Zaletą tych ekspresów jest to, że za ich pomocą można przygotować cały dzbanek kawy, który wystarczy dla kilku osób.
Ekspresy automatyczne
Najbardziej zaawansowanymi urządzeniami do parzenia kawy są ekspresy automatyczne. Używając prostych urządzeń, jak zaparzacz czy kawiarka nauczenie się parzenia kawy o odpowiedniej mocy i smaku zajmuje trochę czasu. Trzeba metodą prób i błędów określić, odpowiednie parametry. Ekspresy automatyczne same regulują odpowiednią temperaturę wody i ilość kawy. Ekspresy do kawy z młynkiem i spieniaczem do mleka same zmielą ziarna kawy, a dzięki systemowi spieniania mleka, można w łatwy sposób przygotować różne napoje kawowe.
Jaką kawę wybrać do ekspresu?
Ostateczny smak kawy zależy od użytych ziaren. Kawa może być mocna i wyrazista albo delikatna i lekka. Ważny jest gatunek, świeżość oraz stopień wypalenia ziaren kawy. Wyróżnia się trzy podstawowe gatunki kawy, różniące się miejscem uprawy, wyglądem ziaren oraz walorami smakowymi:
Parzenie kawy w kawiarce
Kafeterka to pochodzący z Włoch wysoki, mały czajniczek przeznaczony do przygotowywania kawy bezpośrednio na kuchence. Podczas gotowania wody wytwarza duże ciśnienie, dzięki któremu kawa osiąga wyjątkowy aromat. Używanie kawiarki jest bardzo proste: do dolnego zbiornika wlewa się wodę, zaś do dolnego wsypuje się zmielone ziarna. Ważne jest, aby kawa nie dotykała krawędzi sitka, co może spowodować nieszczelność mechanizmu.
W inny sposób parzy się kawę po turecku. Wykorzystuje się do tego tradycyjny tygielek (mosiężny lub miedziany). Na dnie urządzenia umieszcza się kawę oraz zalewa się ją zimną wodą. Następnie tygielek podgrzewa się na wolnym ogniu. Metoda ta jest czasochłonna, ponieważ konieczne jest trzykrotne doprowadzenie płynu do wrzenia.
Parzenie kawy w zaparzaczu
Sposób parzenia kawy w zaparzaczu pochodzi z Francji. Jest do tego potrzebny zaparzacz do kawy, zwany również francuską prasą, czyli dzbanek wyposażony w gęste sito. Na dno urządzenia wsypuje się zmielone ziarna oraz zasypuje taką ilością wody, aby jedynie je zmoczyć. Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 stopni. Po zaparzeniu należy poczekać pół minuty i wlać do dzbanka potrzebną ilość wody. Potem za pomocą tłoczka należy docisnąć fusy na dnie. Po kilku minutach kawa jest gotowa i można nalewać ja do filiżanek.
Ekspresy kolbowe i przelewowe
Ekspresy kolbowe najczęściej spotyka się w eleganckich restauracjach. Za ich pomocą bariści tworzą wyjątkowe kawowe specjały. Dla klientów indywidualnych dostępne są mniejsze wersje takich ekspresów. Do parzenia kawy wykorzystuje się zmielone ziarna umieszczone w kolbie, zamontowanej w ekspresie. Urządzenie tworzy odpowiednie ciśnienie, dzięki któremu kawa zyskuje wyjątkowo wyraźny smak i zapach.
W ekspresach przelewowych również wykorzystuje się zmielone ziarna kawy. Zasada działania jest jednak inna, ponieważ nie wykorzystuje się ciśnienia. W trakcie procesu parzenia gorąca woda przepływa przez zmielone ziarna na filtrze. Zaletą tych ekspresów jest to, że za ich pomocą można przygotować cały dzbanek kawy, który wystarczy dla kilku osób.
Ekspresy automatyczne
Najbardziej zaawansowanymi urządzeniami do parzenia kawy są ekspresy automatyczne. Używając prostych urządzeń, jak zaparzacz czy kawiarka nauczenie się parzenia kawy o odpowiedniej mocy i smaku zajmuje trochę czasu. Trzeba metodą prób i błędów określić, odpowiednie parametry. Ekspresy automatyczne same regulują odpowiednią temperaturę wody i ilość kawy. Ekspresy do kawy z młynkiem i spieniaczem do mleka same zmielą ziarna kawy, a dzięki systemowi spieniania mleka, można w łatwy sposób przygotować różne napoje kawowe.
Jaką kawę wybrać do ekspresu?
Ostateczny smak kawy zależy od użytych ziaren. Kawa może być mocna i wyrazista albo delikatna i lekka. Ważny jest gatunek, świeżość oraz stopień wypalenia ziaren kawy. Wyróżnia się trzy podstawowe gatunki kawy, różniące się miejscem uprawy, wyglądem ziaren oraz walorami smakowymi:
- Arabica - jest delikatną kawą bez goryczy. Posiada mało kofeiny (0,9-1,7%), dlatego zaleca się osobom, nie mogącym przyjmować jej w dużych ilościach. W jej smaku nie znajdzie się nut goryczy czy kwasowości. Uznana jest za najbardziej szlachetny gatunek. Jedną z popularnym kaw Arabica jest kawa Lavazza ziarnista
- Robusta - zawiera dużą ilość kofeiny (4%), polecana dla osób lubiącym mocną kawę o intensywnym smaku.
- Liberica - lekka i łagodna kawa o orzechowej nucie. Nie zawiera intensywnego smaku i zapachu, dlatego często wybierana jest jako wypełniacz do innych kaw
Przeczytałam ten artykuł z zainteresowaniem. Autorka podała wiele przydatnych wskazówek, m.in. jak zaparzyć pyszną kawę :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej wybieram chemex :)
OdpowiedzUsuńDobry zaparzacz i od razu lepszy smak
OdpowiedzUsuńMój wybór to zazwyczaj Arabica. Uwielbiam dobrą kawę. :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki dobry ekspres do kawy. Chyba bym nic innego nie piła
OdpowiedzUsuń