Kawowa krówka na biszkopcie
Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków.
Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować z filiżanką ulubionej kawy.
Kawa ziarnista, świeżo zmielona charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jest też zdrowsza od kawy mielonej, a poza tym ma silne właściwości pobudzające, poprawia pamięć i koncentrację oraz dostarcza organizmowi wiele substancji odżywczych.
Zalety picia kawy:
- działa pobudzająco, redukuje także zmęczenie
- poprawia pamięć i koncentrację
- obniża stres
- zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
- ma korzystny wpływ na trawienie i wspomaga przemianę materii
- poprawia krążenie krwi
- polifenole zawarte w kawie wspomagają układ krążenia
- chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera
- działa przeciwnowotworowo
- jest źródłem ważnych antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki
- zmniejsza ryzyko depresji
- jest źródłem witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez
- chroni przed promieniowaniem UV
- poprawia potencję
Kawa Arabica - to wysokiej jakości kawa, bardzo aromatyczna i łagodniejsza w smaku. Rośnie powyżej 1000 m n.p.m. i jest bardziej wymagająca w uprawie, dlatego jest też droższa. Zawiera mniej kofeiny. Ziarno Arabicy jest owalne, a bruzda na nim jest nieco wygięta.
Kawa Robusta - odrobinę mniej aromatyczna niż Arabica, ma ostrzejszy i bardziej cierpki smak. Cechuje się około dwukrotnie wyższą zawartością kofeiny. Łatwiejsza w uprawie, dlatego jest tańsza. Ziarno jest bardziej okrągłe, a bruzda jest prosta.
Stopień wypalenia ziaren:
- palenie jasne - lżejszy smak i większa kwaskowość
- palenie średnie - idealna równowaga między kwaskowatością a goryczką (najczęstszy stopień wypalenia)
- palenie ciemne - bardzo mocno wyczuwalna gorycz
Jeśli chcesz korzystać z dobroczynnych właściwości kawy, to pij ją w umiarze! Z uwagi na zawartość kofeiny zaleca się picie maksymalnie 2 lub 3 filiżanek dziennie.
Ważne jest też, by mieć pewność co do jakości kawy, dlatego sprawdzaj zawsze jej pochodzenie i kupuj w dobrym źródle, takim jak np. Przyjaciele Kawy
Kawa Caprissimo Fragrante to mieszanka brazylijskich ziaren kawy (80% arabica i 20% robusta), w której aromacie wyczuwalna jest słodycz masła orzechowego i czekoladowych cukierków, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady. Po zakończeniu picia, podniebienie otula subtelny posmak orzechów włoskich. Dla mnie najlepsza!
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Masa kawowa:
- 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania)
- 400 ml śmietanki 30 %
- 50 ml zaparzonej, mocnej kawy (u mnie: Caprissimo Fragrante)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku (460 g)
- 1 opakowanie herbatników (ok. 250 g)
- 2-3 łyżki mocnej, zaparzonej kawy (do nasączenia biszkoptu)
Wykonanie:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. Miksujemy do połączenia składników.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa kawowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Kawę zaparzamy - na 100 ml wody dałam 2 pełne łyżeczki sypanej kawy. Następnie przecedzamy, by pozbyć się fusów. Odlewamy 50 ml kawy i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Pozostałą część kawy używamy do nasączenia biszkoptu.
Zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę kremówkę przenosimy do miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na sztywną masę.
Masę dzielimy na dwie części: 1/3 masy odkładamy na później.
Do pozostałej część 2/3 masy dodajemy powoli, cienką strużką wystudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Składanie ciasta:
Ścinamy wierzch biszkopta i drobno kruszymy w palcach.Dolną część biszkopta umieszczamy w blaszce, której się piekł (blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby później wygodnie ciasto wyciągnąć) i nasączamy kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy masę kawową. Następnie układamy warstwę herbatników, jeden koło drugiego. Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Kolejno wykładamy odłożoną masę z serka mascarpone oraz kremówki i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni herbatników. Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
* Wpis powstał we współpracy ze sklepem przyjacielekawy.pl
Wyglada pysznie! Z checią spróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe ciasta. Z krówką brzmi jeszcze pyszniej.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Może nie należy do bardzo bardzo prostych ale warte kazdej minuty spedzonej w kuchni :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite w każdej warstwie. Z pewnością będzie okazja, aby spróbować. :)
OdpowiedzUsuńEkstra ciasto. Z chęcią chciałabym spróbować
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej. Będe musiała spróbować, może i mojemu synkowi posmakuje
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam krówki. Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńKawowe bardzo lubię, a z kajmakiem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWyszła ci idealnie. Aż nabrałam ochoty
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis. Ciasto pyszne i zostaje ze mną na stałe. :)
OdpowiedzUsuńCiasta o smaku kawy są rewelacyjne. Z chęcią spróbuję tej krówki
OdpowiedzUsuńMusze zrobic ją. Od dawna za mną chodzi takie ciasto
OdpowiedzUsuńMoja mama robi, tylko że z dwoma warstwami krówki, bo mam słabość do słodkiego :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam krówki. Ciekawe czy mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńNarobiłaś prawdziwego smaka tym przepisem. Wygląda kapitalnie!
OdpowiedzUsuńKawowej krówki jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne, dość proste w zrobieniu i bardzo efektowne. W domu zrobiło furorę. Dziękuję za przepis : )
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam na ciastkach, ale zaciekawiłaś mnie tą kawą
OdpowiedzUsuńKawowe ciasta to moja słabość. Z chęcią ją robię
OdpowiedzUsuń