Cytrynowa babka kisielowa
Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością!
Składniki:
- 125 g masła
- 4 jajka
- trochę ponad 1/2 szklanki cukru
- 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Lukier:
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Mieszamy ze sobą mąkę przesianą przez sitko, kisiele cytrynowe oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Kolejno wsypujemy składniki suche i wlewamy mleko. Miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję cukrzącego się miodu. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką drewnianą.
Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 23-24 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Lukier:
Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na gładką masę.
Gotowy lukier rozprowadzamy do wierzchu babki. Możemy również lekko posypać skórką z cytryny.
Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
prosta i jaka pyszna!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Cytrynową uwielbiam szczególnie. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie lubie cytrynowe ciasta
OdpowiedzUsuńKisielowa? Nie robiłam takiej. Uwielbiam babki więc na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuń