Musztardowy schab gotowany w winie (2 razy po 5 minut)
Domowy schab na kanapki gotowany dwa razy po 5 minut, a następnie parzony dwa razy po minimum 6 godzin. Przygotowany w musztardowej zalewie z dodatkiem białego wina wytrawnego. To chyba najprostszy sposób na domowę wędlinę, bez konserwantów i innych zbędnych dodatków. Pomimo, że jej przygotowanie trwa prawie 3 dni, to naszej pracy jest tak naprawdę niewiele.
Osobiście tym sposobem robiłam schab po raz pierwszy i sama nie wiedziałam czego się spodziewać. Jednak efekt końcowy mnie zaskoczył. Mięsko wyszło miękkie i soczyste, o musztadowo-winnym aromacie. Nie przesolone, jak to się zdarza w kupnych wędlinach.
Do zalewy użyłam wina białego wytrawnego Portada. To portugalskie szlachetne wino stworzone z najlepszych szczepów.
Portada białe wytrawne to rześkie i lekkie wino, które kusi orzeźwiającymi nutami jabłek i cytrusów oraz słomkową barwą ze złotymi refleksami. Powstaje ze szczepów dojrzewających na rozległych terenach u wybrzeży Atlantyku. Portugalskie słońce oraz delikatna bryza sprawiają, że winogrona te są wyjątkowo słodkie i soczyste.Składniki:
- ok. 800 g schabu bez kości
- ok. 1,5 - 1,7 litra wody
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (u mnie: wino Portada)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 pełna łyżka soli
- 5 szt. ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Marynata:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Marynata:
W misce łączymy przyprawy: paprykę słodką mieloną, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz sól i pieprz. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz olej i dokładnie mieszamy.Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i dokładnie nacieramy z każdej strony otrzymaną marynatą. Mięso wkładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin.
Wyciągamy z lodówki około godzinę przed gotowaniem.
W garnku mieszamy majonez z musztardą sarepską i musztardą francuską. Powoli dodajemy wino i mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie porcjami wlewamy wodę, na początek około 1 litra. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy.
W otrzymanej zalewie umieszczamy schab i dolewmy tyle wody, by całe mięso znalazło się pod nią.
Garnek zakrywamy pokrywką i umieszczamy na kuchnce. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Garnek zdejmujemy z kuchenki, ale nie ściągamy pokrywki. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia ponownie umieszczamy garnek na kuchence, zagotowujemy i gotujemy przez 5 min. Garnek odstawiamy do całkowitego wystudzenia, na min. 6 godzin. Przez ten cały czas w ogóle nie zdejmujemy pokrywki z garnka.
Po tym czasie, schab wyciągamy z zalewy i osuszamy. Przed podaniem kroimy w plasterki.
Przechowujemy w lodówce.
Pięknie wypieczony schab i bardzo dobre wino tak nawiasem. :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie połączenia, może mu sprezentuje schabik na mikołajki? :)
OdpowiedzUsuńJa schab uwielbiam w każdej postaci, więc w tej formie na pewno również będzie mi smakował!
OdpowiedzUsuńUwielbiam białe wino, musztardę i schab, więc ten przepis jest dla mnie idealny. Na pewno wypróbuję go przy jakiejś okazji.
OdpowiedzUsuń