Zupa curry z makaronem
Wegetariańska zupa curry z marchewką, groszkiem cukrowym, pieczarkami, papryczką chili oraz dodatkiem świeżego imbiru i chińskim makaronem, przygotowana na mleczku kokosowym. Dość ostra i mega rozgrzewająca zupka pełna warzyw z dodatkiem przyprawy curry, która nadaje jej charakterystycznego intensywnego aromatu i pikantnego smaku.
Smakuje znakomicie, jest treściwa, zdrowa i świetnie rozgrzewa od środka. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonanie - potrzebujemy niecałych 30 min. i pyszne danie jednogarnkowe gotowe!
Składniki:
- 2 większe marchewki
- ok. 200 g pieczarek
- ok. 200 g groszku cukrowego
- 3 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 czubate łyżeczki curry
- 1 mała papryczka chili
- sok z 1/4 limonki
- pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- ok. 150 g makaronu chińskiego Mie
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Groszek cukrowy myjemy na sitku i osuszamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Papryczkę chili myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę oraz pieczarki. Smażymy około 3 min. i dodajemy groszek cukrowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy imbir, czosnek, połowę pokrojonej papryczki chili oraz curry. Smażymy jeszcze około 2 min., cały czas mieszając.
Następnie wlewamy bulion oraz mleko kokosowe i całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Na końcu do zupy dodajemy makaron i pozostawiamy na 3-5 min., aż zmięknie.
Gdy makaron będzie miękki nalewamy zupę na talerze, posypujemy po wierzchu szczypiorkiem i dekorujemy plasterkami papryczki chili.
Bardzo apetyczna rozgrzewająca zupka, lubię takie. :)
OdpowiedzUsuńJestem chyba jedną z nielicznych, która nie jadła nigdy potraf curry.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno go wypróbuję, ponieważ wydaje się być bardzo smaczny. Odkąd mam nową kuchnię to uwielbiam eksperymentować z gotowaniem, a dzięki niezawodnej lodówce z tej strony http://neo24.pl/duzeagd/lodowki/f/samsung.html potrawy zachowują świeżość na długo.
OdpowiedzUsuń