Zapiekanka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami pod beszamelem
Zapiekanka wiejska składa się z pieczonych małych ziemniaczków w mundurkach oraz smażonego boczku wędzonego z kiełbasą i cebulą. Całość zalana jest sosem beszamelowym i posypana tartą mozzarellą, a następnie zapieczona w piekarniku. Wyszło naprawdę pysznie!
P.S. Danie to szczególnie przypadło do gustu męskim podniebieniom ;)
Zapraszam też do innych przepisów na zapiekanki:
- Roladki naleśnikowe po meksykańsku
- Leczo z makaronem (z piekarnika)
- Zapiekanka z cukinii z mozzarellą
- Zapiekanka kebab-gyros z ryżem
- Zapiekanka "pod pierzynką"
Składniki:
- ok. 700-800 g małych ziemniaków
- 250 g kiełbasy śląskiej
- ok. 150 g boczku wędzonego w kawałku
- 2 cebule
- 100 g mozzarelli tartej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pęczek szczypiorku
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Kiełbasę kroimy w połplasterki, a boczek w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na suchej patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Na końcu dodajemy kiełbasę i podsmażamy wszystko razem kilka minut.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy porcjami mąkę. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać nawet do 10 minut i przez ten czas nie przestajemy mieszać, by nie powstały grudki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy upieczone ziemniaczki. Na ziemniaczki wykładamy boczek z cebulą i kiełbasą. Całość zalewamy sosem beszamelowym i wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 13-15 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo lubie zapiekanki ziemniaczane. Chociaż tak rzadko je robię
OdpowiedzUsuńWyśmienicie się prezentuje. Zapiekanka to zawsze dobry pomysł. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam zapiekanki z ziemniaków. Będę musiała spróbowac tej zapiekanki
OdpowiedzUsuń