Wegetariański strogonow pieczarkowy

Wegetariański strogonow w gulaszowej wersji z dużą ilością pieczarek oraz dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i ogórków konserwowych. Wychodzi gęsty, aromatyczny i naprawdę pyszny. Wcale nie brakowało nam tu mięsa - o dziwo nawet mojemu mężowi ;)
Do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy niecałe 30 min. i obiad gotowy! Świetnie smakuje podany w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale równie smaczny będzie z makaronem, gotowanymi ziemniakami czy pieczywem.

Zobacz też mój przepis na strogonowa drobiowego w formie zupy gulaszowej.


Wegetariański strogonow

Składniki:
  • ok. 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 5 większych ogórków konserwowych
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek ketchupu (u mnie: łagodny)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki, które później kroimy jeszcze na 2-3 części.
Ogórki konserowe odsączamy z zalewy i kroimy w słupki.

W wysokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebule. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy paprykę, a po około 1-2 min. wrzucamy pieczarki. Przyprawiamy papryką słodką mieloną oraz chili. Wszystko razem smażymy przez kilka minut i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Następnie patelnię/garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 min. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.

Śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy porcjami około 1/2 szklanki gorącej wody, hartując ją. Następnie w uzyskanej mieszaninie rozprowadzamy mąkę pszenną i dodajemy musztardę oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi i wlewamy do strogonowa. Mieszamy i gotujemy, aż strogonow zgęstnieje. Przyprawaimy do smaku solą oraz pieprzem.

Strogonowa podałam z plackami ziemniaczanymi, ale smaczny będzie też z pieczywem, ziemniakami gotowanymi, czy makaronem.


Strogonow pieczarkowy

Strogonow wegetariański

Strogonow z pieczarkami

Strogonow wegetariański z pieczarkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny