Wegetariański strogonow pieczarkowy
Wegetariański strogonow w gulaszowej wersji z dużą ilością pieczarek oraz dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i ogórków konserwowych. Wychodzi gęsty, aromatyczny i naprawdę pyszny. Wcale nie brakowało nam tu mięsa - o dziwo nawet mojemu mężowi ;)
Do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - wystarczy niecałe 30 min. i obiad gotowy! Świetnie smakuje podany w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale równie smaczny będzie z makaronem, gotowanymi ziemniakami czy pieczywem.
Zobacz też mój przepis na strogonowa drobiowego w formie zupy gulaszowej.
Składniki:
- ok. 1 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 papryka czerwona
- 5 większych ogórków konserwowych
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 5 łyżek ketchupu (u mnie: łagodny)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki, które później kroimy jeszcze na 2-3 części.
Ogórki konserowe odsączamy z zalewy i kroimy w słupki.
W wysokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy cebule. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy paprykę, a po około 1-2 min. wrzucamy pieczarki. Przyprawiamy papryką słodką mieloną oraz chili. Wszystko razem smażymy przez kilka minut i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Następnie patelnię/garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 min. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.
Śmietanę przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy porcjami około 1/2 szklanki gorącej wody, hartując ją. Następnie w uzyskanej mieszaninie rozprowadzamy mąkę pszenną i dodajemy musztardę oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi i wlewamy do strogonowa. Mieszamy i gotujemy, aż strogonow zgęstnieje. Przyprawaimy do smaku solą oraz pieprzem.
Strogonowa podałam z plackami ziemniaczanymi, ale smaczny będzie też z pieczywem, ziemniakami gotowanymi, czy makaronem.
Pyszne pożywne danie na jesień, nawet w wersji wege. :)
OdpowiedzUsuń