Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana jest sosem chrzanowym na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu oraz posypana posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaczki wybieramy jak najmniejsze i pieczemy w mundurkach, skropione oliwą i lekko oprószone solą. Przygotowane w ten sposób mają chrupiącą skórkę oraz miękkie wnętrze i świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.

Taka sałatka idealnie sprawdzi się na jesień, gdyż zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż na zimno, tzn. jak składniki są jeszcze ciepłe, nie wliczając pomidorków i sosu chrzanowego. Polecam ją na lunch lub kolację.

Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"


Sałatka z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:
  • ok. 15 szt. małych ziemniaczków
  • 4 jajka
  • 8 szt. cienkich, białych kiełbasek parzonych
  • ok. 15 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pęczek szczypiorku
Sos chrzanowy:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ziemniaczki szorujemy razem ze skórką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na pół. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz lekko solimy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min.

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki.
Kiełbaski gotujemy w wodzie kilka minut, a następnie kroimy w grubsze plasterki.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos chrzanowy:
W miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.

Na talerzach wykładamy pieczone ziemniaczki, ćwiartki jajek na twardo, połówki pomidorków koktajlowych oraz kawałki białej kiełbaski. Polewamy sosem chrzanowym, a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka najlepiej smakuje prosto po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepła.


Sałatka wiejska z białą kiełbasą i jajkami

Sałatka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami

Sałatka wiejska z pieczonymi ziemniaczkami i białą kiełbasą

Sałatka z białą kiełbasą, jajkami i pieczonymi ziemniaczkami


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny