Młoda kapusta duszona na maśle
Młoda kapustka z marchewką oraz koperkiem duszona na maśle i zagęszczona zasmażką z cebulą. Przygotowana według przepisu mojej mamy - stary i sprawdzony przepis. Gotowa w 20 minut! Pyszna, szybka i prosta potrawa sezonowa, którą można podać jako samodzielne danie, np. z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1 mniejsza główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- odrobina kminku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- ok. 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Umieszczamy w durszlaku i przelewamy wrzątkiem.Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
W wysokiej patelni lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekany koperek. Smażymy kilka sekund i dodajemy kapustę oraz marchewkę. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy ziele angielskie oraz pokruszonego liścia laurowego. Dusimy pod przykryciem około 10-15 min. - my lubimy kapustę lekko chrupiącą, jeśli dla Ciebie jest za twarda, to duś ją dłużej według własnych preferencji.
Gotową zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy, aż danie lekko zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min.
Oj uwielbiam taką. Jeszcze nie robiłam w tym roku
OdpowiedzUsuń