Młoda kapusta duszona na maśle

Młoda kapustka z marchewką oraz koperkiem duszona na maśle i zagęszczona zasmażką z cebulą.  Przygotowana według przepisu mojej mamy - stary i sprawdzony przepis. Gotowa w 20 minut! Pyszna, szybka i prosta potrawa sezonowa, którą można podać jako samodzielne danie, np. z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.

Młoda kapusta duszona z koperkiem i marchewką

Składniki:
  • 1 mniejsza główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • odrobina kminku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ok. 1/2 szklanki wody


Wykonanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Umieszczamy w durszlaku i przelewamy wrzątkiem.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

W wysokiej patelni lub garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy posiekany koperek. Smażymy kilka sekund i dodajemy kapustę oraz marchewkę. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy wodą i dodajemy ziele angielskie oraz pokruszonego liścia laurowego. Dusimy pod przykryciem około 10-15 min. - my lubimy kapustę lekko chrupiącą, jeśli dla Ciebie jest za twarda, to duś ją dłużej według własnych preferencji.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż ładnie się zeszli i łączymy z mąką pszenną.
Gotową zasmażkę dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy, aż danie lekko zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min.


Duszona młoda kapsuta

Młoda kapusta z marchewką duszona na maśle

Młoda kapusta duszona na maśle jako dodatek do dań

Młoda kapusta z marchewką i koperkiem duszona na maśle


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny