Ciasto budyniowe z truskawkami
Budyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami truskawek oraz galaretką truskawkową.
Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty.
Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa.
Proste wykonanie, a rewelacyjny smak!
Składniki:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu ścinamy wierzch biszkopta.
W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami, cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Pyszne i proste ciasto, które można również wykonać w wersji bez pieczenia - wystarczy tradycyjny, pieczony biszkopt zamienić na kupne biszkopty.
Delikatny i puszysty biszkopt świetnie komponuje się z kremową masą budyniową o smaku waniliowym przygotowaną na maśle. Dodatek truskawek przełamuje słodycz masy budyniowej, a całość dopełnia orzeźwiająca galaretka truskawkowa.
Proste wykonanie, a rewelacyjny smak!
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki octu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. cukru z wanilią
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- ok. 150-200 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25-35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu ścinamy wierzch biszkopta.
Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami, cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Ciasto:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na pół.
Biszkopt umieszczamy w tortownicy, której się piekł i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masę budyniową wykładamy na wystudzony biszkopt. Wyrównujemy i układamy połówki truskawek, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Następnie na wierzch wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Na niedzielę to idealne ciasto. Chętnie się poczęstuję. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda nigdy nie jadłam takiego ciacha.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne. Koniecznie muszę je zrobić.
OdpowiedzUsuńJa mam tak że wszystko co posiada truskawki i galaretkę mi smakuje :) także sam biszkopt z dodatkiem tego jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńGłodny się robie jak widzę takie rzeczy :P
Usuń