Jogurtowiec z musem truskawkowym
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną na wierzchu.
Prosty i smaczny deser z kilku podstawowych składników, i bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy zaledwie 20 minut i do lodówki - pozostaje tylko czekanie, aż masa stężeje.
Deser w smaku jest intensywnie truskawkowy, a w konsystencji piankowy i lekki - smakuje trochę jak ptasie mleczko. Idealny na upalne dni...
W wersji fit można się pokusić o zrobienie bitej śmietany z mleka pełnotłustego zamiast śmietanki kremówki. Ja postanowiłam pierwszy raz spróbować i po bardzo długim czasie nawet mi wyszła (tak jak na zdjęciu), ale naprawdę trzeba mieć tu duże pokłady cierpliwości :)
Taka bita śmietana jest bardzo lekka w smaku i w konsystencji luźniejsza niż ta na śmietanie kremówce. Początkowo dobrze się trzymała na wierzchu ciasta, jednak po pewnym czasie zaczęłą "zjeżdżać", dlatego polecam ją ubić przed samym podaniem.
Jeśli nie macie czasu i chęci na eksperymenty to zachęcam zrobić tradycyjną bitą śmietanę z kremówki.
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
Masa jogurtowa:
- 500 g jogurtu greckiego
- 500 g truskawek
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30% (lub mleka 3,2%)
- 1 łyżka cukru pudru
- garść truskawek
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa jogurtowa:
Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.
Jogurt grecki przenosimy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami mus truskawkowy. Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest za mało słodka to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Jeżeli chcemy bitą śmietanę fit to możemy spróbować ubić ja z pełnotłustego mleka.
Bita śmietana z mleka jest bardziej wymagająca i potrzebujemy więcej czasu oraz cierpliwości, by ją ubić. Jest też luźniejsza w konsystencji niż bita śmietana z kremówki. Jak stracicie cierpliwość to ostatecznie można dodać śmietan-fix. Polecam ją ubić przed samym podaniem, by nie stała za długo w lodówce.
- mleko musi być dobrze schłodzone i pełnotłuste
- najlepiej ubijać w schłodzonym wcześniej w lodówce stalowym naczyniu
- końcówki od miksera też schładzamy w lodówce
- zaczczynamy ubijać mleko na małych obrotach, a gdy zacznie się pienić powoli zwiększamy obroty miksera
- na samym końcu dodajemy cukier puder, gdy mleko już zgęstnieje
- ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta i nie będzie się wylewać z miski po odwróceniu do góry dnem
Przed podaniem deseru, na stężałą masę jogurtową wykładamy bitą śmietankę i dekorujemy połówkami truskawek.
Co za doskonałe zdjęcia! W pełni oddają cudowność tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJuż córcia wyczaiła to ciasto na Pani blogu i nie ma siły, będzie na niedzielę! :)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego :)
UsuńNigdy nie robiłam. Takie ciacho chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń