Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami
Ciasto z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik.
Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową. Nie jest za słodkie, a wręcz lekko orzeźwiające. Znika w mgnieniu oka.
Piankę jogurtową można wykonać również w wersji tradycyjnej - śmietankowej lub waniliowej zamieniając budyń malinowy na śmietankowy/waniliowy. Jednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku.
P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- niepełne 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Pianka jogurtowa:
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń malinowy bez cukru (40 g)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- cukier puder po posypania
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (21-22 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Pianka jogurtowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, miksujemy aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodajemy porszek budyniowy i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami jogurt naturalny i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Piankę wykładamy na upieczony spód i układamy na niej truskawki.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Studzimy na kratce.
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Pychota. Uwielbiam ciasta na bazie jogurtów czy serków. :)
OdpowiedzUsuńTakim ciastem bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń