Śmietanowa babka czekoladowa
Babka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡
Wychodzi wilgotna, a zarazem miękka, delikatna i lekko sypka. Do tego mocno czekoladowa, ale nie za słodka - miłośnicy naprawdę słodkich wypieków powinni dodać więcej cukru lub wykonać polewę z czekolady mlecznej.
Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka kakao
- niepełna szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g gorzkiej + 50 g mlecznej)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- posypka czekoladowa
Wykonanie:
Mieszamy mąkę przesianą przez sitko z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Jajka wbijamy do osobnej miski i ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż otrzymamy jednolite ciasto.
Ciasto przenosimy do keksówki (u mnie półokrągła 35 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz olej. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy posypką czekoladową.
Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dzięki! Super przepis! Wyszła mi z niego idealna babka, mięciutka i odpowiednio wilgotna, czyli taka babka, jakie lubię najbardziej:) I jeszcze ta gorzka czekolada, no po prostu pycha!
OdpowiedzUsuń