Kryształek - śmietanowiec z galaretkami
Ciasto kakaowe typu murzynek, przełożone masą śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Na wierzchu z czekoladową polewą oraz kolorową posypką. Proste, pyszne i efektowne ciasto, które przyciąga uwagę, szczególnie dzieci. Mimo swoje prostoty jest naprawdę pyszne w smaku i znika w mgnieniu oka.
Masa śmietanowa wykonana została ze śmietanki słodkiej 30% wymieszanej z kwaśną śmietaną 18%, dzięki temu zyskała oryginalny smak. Jednak najważniejszą rolę odgrywają tu różno kolorowe galaretki w masie śmietanowej, które dają efekt mieniących się kryształków.
Ciasto można także wykonać w mniej kalorycznej wersji zamieniając śmietany na jogurt naturalny, tak jak w tym przepisie ⇒ Galaretkowiec jogurtowy
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 4 różne galaretki (czerwona, żółta, zielona, niebieska)
- 400 g śmietany 18%
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1100 ml wrzątku
- 3-4 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- posypka kolorowa
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło, mleko i kakao umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło rozpuści się i wszystkie składniki połączą się. Co jakiś czas mieszamy, by masa kakaowa nie przypaliła się. Studzimy.
Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie wlewamy cienką strużką wystudzoną masę kakaową i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mąkę i mieszamy trzepaczką lub łyżką drewnianą, aż powstanie jednolite ciasto, bez grudek.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki (u mnie: 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.
Po wystudzeniu przecinamy na dwie części.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w szklance gorącej wody (250 ml). Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę i wszystkie razem mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy.
Śmietankę 30% razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem aż zgęstnieje, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Miksujemy do połączenia składników.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami. Miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojone galaretki. Mieszamy wszystko łyżką.
Spód ciasta umieszczamy w blaszce, w której się piekł. Na ciasto wykładamy masę śmietanową z galaretkami i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz śmietankę. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.
Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i posypujemy kolorową posypką.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Rada:
Prosto z lodówki ciasto może być trochę twarde, dlatego należy go wyciągnąć wcześniej na jakiś czas przed krojeniem.
Jeżeli chcemy, by ciasto było bardziej miękkie, to możemy zamienić masło na olej - zamiast 200 g masła dodajemy 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Komentarze
Prześlij komentarz