Faszerowane bataty (wegańskie)
Bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Pyszne, zdrowe i niebanalne, wegańskie danie na obiad lub kolację.
Przyznam, że trochę zabawy jest z tym daniem, gdyż składa się ono z kilku etapów. Trzeba upiec ziemniaki oraz przygotować chrupiące tofu, następnie wykonać gulasz i na końcu zrobić pastę z awokado. Jednak jest ono bardzo proste w przygotowaniu i jak to wszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂
Składniki:
- 3-4 bataty
- 1 miękkie awokado
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- papryka chili mielona
- sól, pieprz
Farsz:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ok. 200 g tofu
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- szczypta papryki chili
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Farsz:
Tofu rozgniatamy widelcem i przyprawiamy sosem sojowym, papryką wędzoną, papryką chili oraz czosnkiem granulowanym. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do piecznia i pieczemy w temp. 220 stopni przez około 20-30 min.,aż stanie się chrupiące.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz marchewkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczone tofu. Smażymy kilka minut i dodajemy czerowną fasolkę oraz krojone pomidory z puszki. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pasta z awokado:
Awokado obieramy ze skórym kroimy w kostkę, a następnie dodajemy sok z cytryny i rozgniatamy widelcem na gładką papkę. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: paprykę chili, sól i pieprz. Mieszamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Bataty szoruje dokładnie pod wodą, razem ze skórką. Następnie kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie olejem, solimy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-45 min. (w zależności od wielości batatów). Upieczone bataty powinny mieć miękkie wnętrze.
Wnętrze batatów możemy wcisnąć łyżeczką do środka lub nieco wydrążyć.
Połówki batatów faszerujemy nadzieniem pomidorowym z tofu. Na wierzch wykładamy po łyżeczce pasty z awokado i posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz posiekanym szczypiorkiem.
Batatów w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Mimo długiego przygotowania chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń