Koktajle wzmacniające odporność - 3 przepisy
Zielone koktajle na wzmocnienie odporności, idealne w okresach wzmożonych infekcji. Takie koktajle to prawdziwe bomby witaminowe i bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Wystarczy zmiksować ze sobą odpowiednie składniki bogate w witaminę C, jak np. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, natka pietruszki, szpinak, jarmuż czy seler naciowy oraz odpowiednie dodatki i przyprawy, jak np. imbir, kurkuma czy miód.
Świeży imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność i leczy przeziębienia. Ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe (podobne do aspiryny).
Natomiast kurkumina zawarta w kurkumie ma zdolności zwiększenia poziomu peptydu (katelicyny), który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym oraz może hamować namnażanie się wirusów.
Jednak nasz organizm może mieć pewne trudności z przyswojeniem kurkumy, dlatego warto łączyć ją z czarny pieprzem lub pieprzem cayenne, który zwiększy jej biodostępność.
Budowanie odporności to proces długotrwały, dlatego warto takie koktajle włączyć na stałe do swojego menu. Osobiście każdy dzień zaczynam takim koktajlem, zazwyczaj w formie szybkiego shota, czasami nie dodając nawet wody czy miodu.
P.S. Stałym elementem mojego menu wspierającego odporność jest również Shot z kurkumą na odporność
1) Zielony koktajl szpinakowy z gruszką i imbirem
- garść świeżego szpinaku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gruszka
- 1 cytryna
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- woda (opcjonalnie)
- garść świeżego szpinaku
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- woda (opcjonalnie)
- garść świeżego jarmużu
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 kiwi
- 1 pomarańcza
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- woda (opcjonalnie)
Pyszne i zdrowe, uwielbiam zielone koktajle. :)
OdpowiedzUsuńPiję szpinak z grejpfrutem i imbirem
OdpowiedzUsuńFundament odporności to probiotyki, czyli kiszonki i jogurty. W razie potrzeby suplementacja np. multilaciem. Wszystko to generalnie, co wspomaga naszą florę jelitową – zapominamy wciąż o tym jak jest ważna.
OdpowiedzUsuń