Koktajle wzmacniające odporność - 3 przepisy

Zielone koktajle na wzmocnienie odporności, idealne w okresach wzmożonych infekcji. Takie koktajle to prawdziwe bomby witaminowe i bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Wystarczy zmiksować ze sobą odpowiednie składniki bogate w witaminę C, jak np. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, natka pietruszki, szpinak, jarmuż czy seler naciowy oraz odpowiednie dodatki i przyprawy, jak np. imbir, kurkuma czy miód.

Świeży imbir działa rozgrzewająco, podnosi odporność i leczy przeziębienia. Ma działanie odkażające - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe (podobne do aspiryny).
Natomiast kurkumina zawarta w kurkumie ma zdolności zwiększenia poziomu peptydu (katelicyny), który pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym oraz może hamować namnażanie się wirusów.
Jednak nasz organizm może mieć pewne trudności z przyswojeniem kurkumy, dlatego warto łączyć ją z czarny pieprzem lub pieprzem cayenne, który zwiększy jej biodostępność.

Budowanie odporności to proces długotrwały, dlatego warto takie koktajle włączyć na stałe do swojego menu. Osobiście każdy dzień zaczynam takim koktajlem, zazwyczaj w formie szybkiego shota, czasami nie dodając nawet wody czy miodu.

P.S. Stałym elementem mojego menu wspierającego odporność jest również Shot z kurkumą na odporność

Zielone koktajle wzmacniające odporność

1) Zielony koktajl szpinakowy z gruszką i imbirem

Składniki:
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 gruszka
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • woda (opcjonalnie)

Wykonanie:

Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z cytryny wyciskamy sok.
Gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, usuwamy górne liście i kroimy na cienkie platerki.
Szpinak myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy.

Do blendera wlewamy sok z cytryny i dodajemy miód, starty imbir oraz pokrojony seler naciowy, gruszkę i liście szpinaku. Blendujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej).

Zielony koktajl szpinakowy z gruszką i imbirem



2) Zielony koktajl szpinakowy z grejpfrutem i kurkumą

Składniki:
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • woda (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pomarańczę oraz grejpfruta obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Warto zostawić jak najwięcej białej skórki (tzw. albedo), w skład której wchodzą flawonoidy wzmagające działanie witaminy C.
Szpinak myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy.

Do blendera wrzucamy kawałki pomarańczy i grejpfruta, miód, kurkumę, pieprz oraz liście szpinaku. Blendujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej).

Zielony koktajl szpinakowy z grejpfrutem i kurkumą



3) Zielony koktajl jarmużowy z kiwi i imbirem

Składniki:
  • garść świeżego jarmużu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • woda (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jarmuż myjemy na sitku, pod bieżącą wodą i osuszamy.
Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Warto zostawić jak najwięcej białej skórki (tzw. albedo), w skład której wchodzą flawonoidy wzmagające działanie witaminy C.
Kiwi obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
Łodygę selera naciowego myjemy, osuszamy, usuwamy górne liście i kroimy na cienkie platerki.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Do blendera wrzucamy kawałki pomarańczy, miód, imbir oraz kiwi, seler naciowy, liście jarmużu i natkę pietruszki. Blendujemy wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie koktajl możemy rozcieńczyć wodą według własnych preferencji (ja dodałam około 50 ml wody mineralnej).

Zielony koktajl jarmużowy z kiwi i imbirem


Przygotowując koktajle korzystam z bezprzewodowego blendera, nawet gdy jestem w domu, gdyż jest lekki, poręczny i idealny, gdy chcę na szybko przygotować jedną porcję dla mnie (butelka blendera wykonana jest z bezpiecznego PCV i ma pojemność 380 ml). 

Jest dla mnie dużo wygodniejszy niż tradycyjny blender, gdyż nie potrzebuję dostępu do gniazdka elektrycznego, a poza tym łatwiej się go myje - wystarczy zalać wodą, dodać nieco płynu do naczyń i uruchomić na 10-20 sekund.

Wyposażony jest w głowicę z sześcioma ostrzami, która doskonale poradzi sobie nawet z twardymi owocami i warzywami. Do tego jest solidnie wykonany, pracuje cicho, a ładowany jest przez kabel USB (większość ładowarek do telefonów komórkowych jest kompatybilna z blenderem) - jedno naładowanie starcza na 8-12 użyć blendera.

Swój blender posiadam już ponad pół roku i praktycznie się z nim nie rozstaję...


Blender bezprzewodowy

Zielone koktajle przygotowane w blenderze bezprzewodowym

Komentarze

  1. Pyszne i zdrowe, uwielbiam zielone koktajle. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piję szpinak z grejpfrutem i imbirem

    OdpowiedzUsuń
  3. Fundament odporności to probiotyki, czyli kiszonki i jogurty. W razie potrzeby suplementacja np. multilaciem. Wszystko to generalnie, co wspomaga naszą florę jelitową – zapominamy wciąż o tym jak jest ważna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny