Ciasto makowe z kremem budyniowym
Makowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak.
Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady przygotowana została na maśle, dzięki temu jest kremowa i jak dla mnie dość słodka. Oczywiście słodycz jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru.
Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta.
Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort na różnego rodzaju okazje, jak i ciasto na niedzielę do kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 850 g masy makowej
- 6 jajek
- 2-3 łyżki cukru
- 5 płaskich łyżek kaszy manny
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g białej czekolady
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklani śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 2-3 kostki białej czekolady
Więcej przepisów na wyjątkowe ciasta na Boże Narodzenie 👇
Wykonanie:
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier po 1 łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.
Kaszę mannę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Do żółtek dodajemy masę makową i miksujemy krótko, do połączenia składników. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche i miksujemy, aż składniki połączą się. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Masę dzielimy na dwie równe części i przenosimy do dwóch osobnych tortownic (średnica 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 min. Studzimy.
Masa budyniowa:
Czekoladę białą drobno siekamy.Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę pszenną oraz żółtka. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy uzyskaną mieszninę i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.
Czekoladę gorzką siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Składanie ciasta:
Na pierwszym blacie makowym rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki, a nastepnie wykładamy połowę masy budyniowej. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim blatem makowym. Na nim również rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i resztę masy budyniowej. Wierzch polewamy przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady i posypujemy tartą czekoladą białą oraz gorzką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czy ciasto makowe z kremem budyniowym można dodatkowo nasączyć alkoholem? A krem zrobić kawowy?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń