Biszkoptowa straciatella z galaretką
Ciasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie!
Masa straciatella wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki, z dodatkiem gorzkiej czekolady startej na tarce. Tak przygotowana masa jest gęsta i kremowa, z wyczuwalną, chrupiącą czekoladą. Na masie znajduje się słodka galaretka wiśniowa, a wierzch zdobi polewa przygotowana z gorzkiej i mlecznej czekolady oraz płatki migdałowe.
Ciasto proste, choć jego wykonanie jest trochę rozciągnięte w czasie. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
Masa straciatella:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 80 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 2 i 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- płatki migdałowe
- 1/4 szklanki wystudzonej, czarnej herbaty
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikseremBiałka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody. Studzimy.
Masa straciatella:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części.
Masa straciatella:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Dodajemy startą czekoladę i delikatnie wszystko mieszamy łyżką
Ciasto:
Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i nasączamy wystudzoną, czarną herbatą. Na biszkopt wykładamy masę straciatellę i równomiernie rozsmarowujemy.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie, na masę wykładamy mocno tężejącą galaretkę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który lekko nasączamy czarną herbatą.
Wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Polewa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy i umieszczamy w metalowej miseczce, którą umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy z olejem rzepakowym.
Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Ciasto moze nie nalezy do najlatwiejszych ( pod wzgledem wykonania) ale za to odwdziecza się niesamowitym smakiem i zadowoloniem na twarzy
OdpowiedzUsuń