Kotlety ziemniaczane z boczkiem
Kotlety z puree ziemniaczanego z dodatkiem podsmażonego boczku z cebulką oraz szczypiorkiem. Chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne w środku. To pyszny, tani i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie gotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.
Można podać je z sosem czosnkowym, sałatką ze swieżych warzyw, surówką lub sosem pieczarkowym czy gulaszem.
Wykonanie:Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
Do ziemniaków wlewamy mleko i blenduje na gładką masę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g boczku w plastrach
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki mąki + do oprószenia
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do ziemniaków wlewamy mleko i blenduje na gładką masę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Plastry boczku kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Jeżeli boczek jest mało tłusty, to możemy dodać odrobinę oleju. Do boczku dodajemy cebulę i smażymy kilka minut.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Mieszamy, a następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą oraz szczypiorek.
Zwilżonymi dłońmy formujemy z masy kotlety...
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z sałatką/surówką.
Fajne są :)
OdpowiedzUsuń