Placek ziemniaczany a'la pizza
Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a następnie układamy dodatki i ponownie pieczemy w piekarniku. Rewelacja!
Placek przygotowany w piekarniku nie jest tłusty i dzięki temu jest mniej ciężkostrawny od tradycyjnych placków smażonych na oleju. Do tego danie jest bardzo proste w przygotowaniu i dość tanie, a efekt zaskakująco smaczny! Taki placek można również przygotować w wersji wegetariańskiej.
To świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych...
Składniki:
Placek:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 150 g kiełbasy
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki ketchupu/sosu pomidorowego
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę i dodajemy jajka, sól oraz mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy niewielką ilością oleju, aby placek nie przywarł) i wyrównujemy ją.
Masę wykładamy na blaszkę (wymiary 23 x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (papier wcześniej smarujemy niewielką ilością oleju, aby placek nie przywarł) i wyrównujemy ją.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35-40 min., aż będzie złocisty.
Przygotowujemy składniki:
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Kiełbasę również kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na upieczonym placku ziemniaczanym rozsmarowujemy ketchup lub sos pomidorowy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wykładamy pokrojone dodatki - pieczarki, cebulę, kiełbasę i paprykę. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni jeszcze na około 10-15 min.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy na ciepło.
O jaki fajny pomysł :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTak włoska wersja naszych placków ziemniaczanych :) Super pomysł.
OdpowiedzUsuń