Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku smakują bardzo dobrze.
Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle.

Nadzienie stanowi domowa konfitura z czerwonej cebuli przygotowana na czerwonym winie wytrawnym, z dodatkiem brązowego cukru, octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd jej wyjątkowy smak. To świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana.

Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca...

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Konfitura z czerwonej cebuli:
  • 6 cebul czerwonych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże świeże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
W przypadku drożdży suszonych nie ma potrzeby sporządzania rozczynu, a drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy porcjami olej i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.

Ciasto drożdżowe

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.


Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę. 

Konfitura z cebuli

Podsmażamy do zeszklenia (około 10-12 min.) na średnim ogniu, a następnie dodajemy brązowy cukier. Smażymy kolejne 10-12 min. na mały ogniu, aby cebula z cukrem skarmelizowała się, a nie przypaliła. Kolejno wlewamy czerwone wino wytrawne oraz dodajemy ocet balsamiczny. 

Konfitura z czerwonej cebuli z winem

Dusimy całość na wolnym ogniu około 30 min., aż cały płyn odparuje, a cebula stanie się miękka. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Studzimy.

Konfitura z czerwonej cebuli


Zakręcone bułeczki:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm.
Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy konfiturę z cebuli, zostawiając wolne brzegi.

Bułeczki z konfiturą z cebuli

Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Zakręcone bułeczki z konfiturą z cebuli

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby bułeczki podrosły.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min. Po tym czasie, posypujemy je po wierzchu tartą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. 

Drożdżówki z konfiturą z cebuli czerwonej

Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Studzimy na kratce.


Drożdżówki z konfiturą z czerwonej cebuli

Bułeczki z ciasta drożdżowego

Bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli

Drożdżowe bułeczki z konfiturą z czerwonej cebuli


Komentarze

  1. U nas często na imprezach rodzinnych serwuje się takie bułeczki, z tym że najczęściej są one z szynką, pieczarkami lub salami + oczywiście ser. Niemniej w każdej odsłonie są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny