Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku smakują bardzo dobrze.
Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle.
Nadzienie stanowi domowa konfitura z czerwonej cebuli przygotowana na czerwonym winie wytrawnym, z dodatkiem brązowego cukru, octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd jej wyjątkowy smak. To świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana.
Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca...
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 6 cebul czerwonych
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki wytrawnego wina czerwonego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże świeże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.W przypadku drożdży suszonych nie ma potrzeby sporządzania rozczynu, a drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy porcjami olej i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Konfitura z czerwonej cebuli:
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę.
Podsmażamy do zeszklenia (około 10-12 min.) na średnim ogniu, a następnie dodajemy brązowy cukier. Smażymy kolejne 10-12 min. na mały ogniu, aby cebula z cukrem skarmelizowała się, a nie przypaliła. Kolejno wlewamy czerwone wino wytrawne oraz dodajemy ocet balsamiczny.
Dusimy całość na wolnym ogniu około 30 min., aż cały płyn odparuje, a cebula stanie się miękka. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Studzimy.
Zakręcone bułeczki:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm.Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy konfiturę z cebuli, zostawiając wolne brzegi.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby bułeczki podrosły.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min. Po tym czasie, posypujemy je po wierzchu tartą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 min. Po tym czasie, posypujemy je po wierzchu tartą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi.
Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Studzimy na kratce.
U nas często na imprezach rodzinnych serwuje się takie bułeczki, z tym że najczęściej są one z szynką, pieczarkami lub salami + oczywiście ser. Niemniej w każdej odsłonie są pyszne.
OdpowiedzUsuń