Rolada szpinakowa z cytrynowym serem
Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z półtłustego sera twarogowego z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny. Pyszne ciacho o orzeźwiającym smaku, które je się z przyjemnością. Szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny, a całość smakuje jak cytrynowy sernik na zimno.
Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości...
Składniki:
Ciasto:
Następnie jeszcze gorące ciasto przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekło. Zwijamy ciasto razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Nadzienie:
Cytrynę sparzymy wrzątkiem i dokładnie osuszamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Ser blendujemy na gładką masę. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Masę próbujemy i w zależności od naszych preferencji możemy dodać więcej cukru pudru i/lub skórki z cytryny.
Rolada:
Wystudzone ciasto szpinakowe rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę serową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., a najlepiej na całą noc, aby rolada się uleżała.
Taka rolada świetnie się prezentuje się na stole i przyciąga uwagę gości...
Ciasto:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g sera białego półtłustego (w kostce)
- 70 g masła
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny (lub więcej)
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie porządnie wysikamy w dłoniach z nadmiaru wody.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy odciśnięty szpinak. Mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 40 cm).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min.
Nadzienie:
Cytrynę sparzymy wrzątkiem i dokładnie osuszamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Ser blendujemy na gładką masę. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Masę próbujemy i w zależności od naszych preferencji możemy dodać więcej cukru pudru i/lub skórki z cytryny.
Rolada:
Wystudzone ciasto szpinakowe rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim masę serową. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., a najlepiej na całą noc, aby rolada się uleżała.
Komentarze
Prześlij komentarz