Quesadilla z ziemniakami i serem
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonane z tortilli z serem oraz dodatkiem przeróżnych składników. Najczęściej tortillę składa się na pół, jednak można również użyć dwóch placków tortilli i skleić je za pomocą sera. Ja przeważnie wybieram ten drugi sposób.
Tym razem przygotowałam quesadillę w wersji wegetariańskiej - z ziemniakami oraz smażoną cebulką i dwoma rodzajami sera - cheddarem oraz mozzarellą. Ziemniaki wcześniej gotujemy i tłuczemy na gładkie puree, a następnie łączymy z serami i innymi składnikami. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na quesadillę... Chrupiące placki tortilli z miękkim wnętrzem.
Tak przygotowaną tortillę pierwszy raz miałam okazję spróbować w restauracji meksykańskiej i bardzo przypadła mi ona do gustu, gdyż smakuje naprawdę znakomicie! Została mi ona podana w towarzystwie ostrego sosu chili oraz kwaśnej śmietany.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub danie kolacyjne.
A jeśli szukasz wersji z mięsem to zapraszam po przepis na QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy i tłuczemy na gładkie puree.
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę podsmażamy do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju i dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze około 2 min. i dodajemy do utłuczonych ziemniaków.
Na suchej i rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz ziemniaczany, a na wierzchu oraz na około, blisko brzegu posypujemy tartym serem mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia.
To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na 4-6 kawałków. Podajemy z sosem chili lub/i kwaśną śmietaną.
Tym razem przygotowałam quesadillę w wersji wegetariańskiej - z ziemniakami oraz smażoną cebulką i dwoma rodzajami sera - cheddarem oraz mozzarellą. Ziemniaki wcześniej gotujemy i tłuczemy na gładkie puree, a następnie łączymy z serami i innymi składnikami. Bardzo ciekawy i nietuzinkowy pomysł na quesadillę... Chrupiące placki tortilli z miękkim wnętrzem.
Tak przygotowaną tortillę pierwszy raz miałam okazję spróbować w restauracji meksykańskiej i bardzo przypadła mi ona do gustu, gdyż smakuje naprawdę znakomicie! Została mi ona podana w towarzystwie ostrego sosu chili oraz kwaśnej śmietany.
Świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa lub danie kolacyjne.
A jeśli szukasz wersji z mięsem to zapraszam po przepis na QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- ok. 700 g ziemniaków
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 125 g sera cheddar
- 125 g mozzarelli w kulce (1 kula)
- 200 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 6 placków tortilli (dużych)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy i tłuczemy na gładkie puree.
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę podsmażamy do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju i dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze około 2 min. i dodajemy do utłuczonych ziemniaków.
Mozzarellę w kulce odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ser cheddar również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Oba sery dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na 4-6 kawałków. Podajemy z sosem chili lub/i kwaśną śmietaną.
A jak robisz placki do tortilli?
OdpowiedzUsuń3 szklanki mąki pszennej
Usuń1 szklanka gorącej wody
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienkie placki. Wycinamy okrągły kształt przy pomocy talerza i noża. Tortille smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się przyrumienią :)
Dzień dobry! Czy sprawdzi się podanie quesadilli na zimno? Czy jednak duzo stracimy na smaku i nie bedzie zbyt dobra? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, można podać też na zimno, ale według mnie zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło 🙂 pozdrawiam
Usuń