Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego
Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni...
Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale!
Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych.
Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale!
Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych.
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
(6 porcji)
Wykonanie:
Składniki:
(6 porcji)
- 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g)
- 1 jajko
- sezam (do posypania)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm)
Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw.
Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki.
Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem.
W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta.
Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki.
Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem.
W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta.
Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 22-25 min.
Podajemy na ciepło, z ulubionymi sosami do sajgonek.
Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuń