Odrywany chlebek marchewkowy
Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak.
Pulchna i miękka drożdżówka świetnie sprawdzi się jako śniadanie, podwieczorek czy deser. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny wygląd przyciąga uwagę. Dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba jej kroić - wystarczy oderwać kawałek i delektować się pysznym smakiem. To odrywanie niesamowicie wciąga, aż trudno się oprzeć!
P.S. Mieloną marchewkę, cukier z wanilią, cynamon, a także inne przyprawy dobrej jakości kupicie w sklepie Domowa Spiżarnia. Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów.
Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15
Ciasto:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, mieloną marchewkę, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni.
Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść około 20-24 szt.
Prostokąty układamy jeden obok drugiego, w foremce (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło.
Po tym czasie, wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.
Pulchna i miękka drożdżówka świetnie sprawdzi się jako śniadanie, podwieczorek czy deser. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny wygląd przyciąga uwagę. Dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba jej kroić - wystarczy oderwać kawałek i delektować się pysznym smakiem. To odrywanie niesamowicie wciąga, aż trudno się oprzeć!
P.S. Mieloną marchewkę, cukier z wanilią, cynamon, a także inne przyprawy dobrej jakości kupicie w sklepie Domowa Spiżarnia. Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów.
Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g mielonej marchewki Domowa Spiżarnia
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią Domowa Spiżarnia
- 70 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu Domowa Spiżarnia
- 2-3 łyżki cukru
- 50 g masła
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, mieloną marchewkę, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni.
Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść około 20-24 szt.
Prostokąty układamy jeden obok drugiego, w foremce (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło.
Po tym czasie, wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.
* Wpis powstał we współpracy z Domowa Spiżarnia
Komentarze
Prześlij komentarz