Odrywany chlebek marchewkowy

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak.
Pulchna i miękka drożdżówka świetnie sprawdzi się jako śniadanie, podwieczorek czy deser. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej oryginalny wygląd przyciąga uwagę. Dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba jej kroić - wystarczy oderwać kawałek i delektować się pysznym smakiem. To odrywanie niesamowicie wciąga, aż trudno się oprzeć!

P.S. Mieloną marchewkę, cukier z wanilią, cynamon, a także inne przyprawy dobrej jakości kupicie w sklepie Domowa Spiżarnia. Jest to sklep z bogatym asortymentem przypraw z całego świata. Oprócz przypraw znajdziecie tam bakalie oraz produkty do wyrobu domowych alkoholi, wędlin, chleba, sera oraz przetworów.


Warto tam zaglądnąć, tym bardziej, że mam dla Was kod rabatowy - 15% na wszystko (ważny do 31 lipca 2020) ➨ kod: kuchniamagdaleny15


Odrywany chlebek


Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:



Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, mieloną marchewkę, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.

Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. 



Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść około 20-24 szt. 


Prostokąty układamy jeden obok drugiego, w foremce (u mnie: 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło.

Po tym czasie, wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem. 



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min. Studzimy.


Chlebek marchewkowy

Odrywany chlebek marchewkowy z cynamonem

Domowa spiżarnia

Odrywane ciasto marchewkowe

Odrywany chlebek marchewkowy

Mielona marchewka

Przyprawy domowa spiżarnia

Przyprawy Domowa Spiżarnia

* Wpis powstał we współpracy z Domowa Spiżarnia






Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny