Ekspresowe pączusie twarogowe

Alternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć, ani nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe - wystarczy 10 minut! To najprostszy przepis na pączki jaki znam - wyjdzie każdemu. 
Pączusie wychodzą lekkie, mięciutkie i puszyste w środku. Dzięki dodatkowi wódki nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia.
Idealna propozycja na Tłusty Czwartek dla osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na tradycyjne pączki.




Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duże jajko (lub 2 małe) 
  • 1 szklanka mąki (ok. 150-160 g) 
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia



Wykonanie:

Twaróg blendujemy na gładką masę. Mieszamy (najlepiej mikserem) z jajkami, wódką i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką masę (masa powinna być klejąca). Ciasto nabieramy łyżką i formujemy zwilżonymi dłońmi małe, okrągłe pączki.

Olej wlewamy do szerokiego garnka lub wysokiej patelni i powoli go rozgrzewamy.  Olej powinien być dobrze rozgrzany – możemy to sprawdzić wrzucając do niego mały kawałek chleba – po wrzuceniu powinny pojawić się bąbelki. Jednak jeśli olej będzie za mocno rozgrzany, to pączki z zewnątrz się przypalą, a w środku będą surowe! Najlepsza temp. to około 170-175 stopni.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy uformowane kulki twarogowe i smażymy z obu stron za złocisty kolor. Następnie odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.






Komentarze

  1. Niestety, przepis nie jest dobry. Smażenie na niewielkim ogniu daje twardą skórkę i miękkie wnętrze. W praktyce paczki wyglądały jak kartofle i poszły do śmieci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie olej był za słabo rozgrzany. Olej rozgerzamy powoli, ale nie koniecznie na najmniejszym ogniu. Wrzucamy dopiero gdy olej będzie rozgrzany - po wrzuceniu pączka powinny pojawić się bąbelki

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny