Jogurtowy bananowiec na biszkopcie
Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności...
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
Składniki:
Biszkopt:
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Masa jogurtowa:
- 2 banany
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 banan
- 1 galaretka cytrynowa (lub galaretka cytrynowa bez cukru + ksylitol/erytrol)
- sok z cytryny
Wykonanie:
I-część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier/ksylitol, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Banany obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt oraz miód i miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze miodu. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej masy jogurtowej, mieszamy i całość wlewamy powoli do masy, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier/ksylitol, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa:
W 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.Banany obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt oraz miód i miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze miodu. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej masy jogurtowej, mieszamy i całość wlewamy powoli do masy, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy.
Dodatkowego banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie jogurtowej, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia masy.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Studzimy i lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretę wylewamy na stężałą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
Wygląda tak apetycznie, że aż nabrałam na te ciasto ochotę.
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńsuper wpis :)
OdpowiedzUsuń