Jogurtowy bananowiec na biszkopcie

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności...


Bananowiec na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Masa jogurtowa:
  • 2 banany
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 banan
  • 1 galaretka cytrynowa (lub galaretka cytrynowa bez cukru + ksylitol/erytrol)
  • sok z cytryny


Wykonanie:

Biszkopt:
I-część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier/ksylitol, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masa:
W 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
Banany obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt oraz miód i miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i gdy jest dla nas za mało słodka, to dodajemy jeszcze miodu. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej masy jogurtowej, mieszamy i całość wlewamy powoli do masy, cały czas miksując.
Gotową masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy.

Dodatkowego banana obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy na masie jogurtowej, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia masy.

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Studzimy i lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretę wylewamy na stężałą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
Przechowujemy w lodówce.


Bananowiec na jogurcie naturalnym


Jogurtowiec z bananami i galaretką


Bananowiec z galaretką na biszkopcie


Bananowiec fit


Fit ciasto


Ciasto z galaretką na biszkopcie



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny