Roladki z tortilli z gotowanym kurczakiem
Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Poza tym, że pysznie smakują, to są proste i szybkie w przygotowaniu!
Polecają się na Sylwestra...
Polecają się na Sylwestra...
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
W garnku zagotowujemy bulion (lub 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną).
- 2 placki tortilli
- ok. 200 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g serka śmietankowego kanapkowego
- 7-8 suszonych pomidorów w oliwie
- garść ziaren słonecznika
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- około 1 litr bulionu warzywnego (lub 1 kostka warzywna ekologiczna)
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na drobne kawałki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kawałki kurczaka, cebulę, ziarna słonecznika oraz połowę suszonych pomidory przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i papryką chili. Dodajemy pozostałe suszone pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Na pierwszej placku tortilli rozsmarowujemy połowę przygotowanej pasty i zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z drugim plackiem tortilli. Następnie kroimy w plasterki o grubości około 2-3 cm. Roladki przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz