Pizza z leczo
Pizza w nietypowym wydaniu... z leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą.
Takie danie 2 w 1...
Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad.
Składniki:
Leczo:
W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię oraz pomidory. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. W między czasie, możemy podlać leczo odrobiną wody, by się nie przypaliło. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą.
Takie danie 2 w 1...
Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad.
Leczo:
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- 2-3 pomidory
- 1 kiełbasa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ciasto na pizzę:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 150 g tartej mozzarelli
Wykonanie:
Ciasto na pizzę:
W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy, aż drożdże rozpuszczą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż rozczyn zrobi się pienisty.W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Leczo:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę. Cukinię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki.W garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy cukinię oraz pomidory. Dusimy, aż warzywa się rozgotują. W między czasie, możemy podlać leczo odrobiną wody, by się nie przypaliło. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą.
Pizza:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 41 x 27 cm). Na ciasto równomiernie wykładamy leczo i całość posypujemy tartym serem mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min.
Kiedyś robiłam. Smacnza ;)
OdpowiedzUsuńNo tego jeszcze nie było :)
OdpowiedzUsuń