Kurczak z pieczarkami i makaronem
Proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut!
Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana jest posiekaną natką pietruszki oraz tartym serem mozzarella, który rozpływa się pod wpływem temperatury i zaczyna się ciągnąć. Pychotka!
Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad, szczególnie przed świętami, gdy każda minuta jest na wagę złota, a jeść przecież coś trzeba....
Składniki:
- 2 pojedyncze filet z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 300 g makaronu typu kolanka
- 100 g tartej mozzarelli
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 min., mieszając, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.
Uwielbiam takie szybkie obiady ��
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDla ilu osób będzie taki obiad?
OdpowiedzUsuńWychodzi około 4 porcji
Usuń