Kurczak z pieczarkami i makaronem

Proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut!
Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana jest posiekaną natką pietruszki oraz tartym serem mozzarella, który rozpływa się pod wpływem temperatury i zaczyna się ciągnąć. Pychotka! 
Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad, szczególnie przed świętami, gdy każda minuta jest na wagę złota, a jeść przecież coś trzeba....



Składniki:
  • 2 pojedyncze filet z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. 

W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 min., mieszając, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. 
Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy danie tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.



















Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny