Krążki cebulowe z mozzarellą
Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste!
Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych.
Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych.
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
- 3 duże cebule
- 1 kula mozzarelli
- 4 jajka
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
- około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek rozdzielamy na krążki,a następnie łączymy ze sobą co drugi krążek, czyli pierwszy z trzecim, a drugi z czwartym, itd.
W przestrzeń pomiędzy krążkami wkładamy słupki mozzarelli.
Następnie przygotowane krążki wkładamy do zamrażarki na około 60 min.
Na jeden talerz wysypujemy mąką, na drugi - bułkę tartą, a na trzecim roztrzepujemy jajka. Do jajek dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu.
Po wyciągnięciu z zamrażarki, każdy krążek obtaczamy w mące...
następnie w jajku...
bułce tartej, jeszcze raz w jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
Bardzo ciekawy pomysł:) Pozdrawiam cieplutko:) Szczęśliwego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńFajna przekąska, jeszcze nie jadłam czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńŚwietne krążki, muszę przyznać, że krążki takie to jedna z najbardziej oczekiwanych przekąsek u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuń