Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku.
Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie.
Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu.


Jogurtowe pierogi


Składniki:

Ciasto:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 360 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pierz
  • liść laurowy, 2 x ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • jajko
  • kminek cały



Wykonanie:

Farsz:
Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy około 20-25 min. Odcedzamy, ale wywar zachowujemy na później.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.

Kiszoną kapustę odsączamy i wyciskamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy przez około 45 min. Kapustę odcedzamy, odciskamy z wody, a następnie siekamy na drobniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem około 8-10 min. Na końcu dodajemy posiekaną kapustę, majeranek i wlewamy 1/2 szklanki wody pozostałej po gotowaniu grzybów. Dusimy około 10 min., aż cały płyn wyparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.
Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko lekko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch i posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe.
Dobrze smakują na ciepło i na zimno.

Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
  
Pierogi z kapustą i grzybami
   
Pierogi z kapustą i grzybami z pieca

Jogurtowe pierogi z kapustą i grzybami z piekarnika


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny