Tagliatelle z szynką i pomidorami
Tagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników, a jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje więcej niż 15 minut!
Mimo niewielu składników, danie jest bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. A zawdzięcza to pomidorom suszonym oraz szynce szwarcwaldzkiej, która jest wędzona i posiada głęboki aromat oraz słonawy smak. Z racji tego, że zarówno szynka, jaki i pomidory suszone są dość słone, danie nie wymaga solenia.
Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!
Składniki:
Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz szynkę szwarcwaldzką i smażymy przez około 5 min.
Mimo niewielu składników, danie jest bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. A zawdzięcza to pomidorom suszonym oraz szynce szwarcwaldzkiej, która jest wędzona i posiada głęboki aromat oraz słonawy smak. Z racji tego, że zarówno szynka, jaki i pomidory suszone są dość słone, danie nie wymaga solenia.
Idealna propozycja na obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Smakuje naprawdę świetnie!
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 10 szt. pomidorów suszonych w oleju
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200-250 g makaronu tagliatelle
- olej z suszonych pomidorów
- pieprz
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy w paseczki.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według informacji na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz szynkę szwarcwaldzką i smażymy przez około 5 min.
Następnie dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i smażymy jeszcze 3-4 min.
Przyprawiamy pieprzem.
robiłąm kiedyś tagiatelle, ale trochę inaczej :) myślę, że warto spróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuń