Zapiekana owsianka szarlotkowa
Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku...
Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest równie dobra. Smakuje jak pyszny deser!
Składniki:
Wykonanie:
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy miód, cynamon i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by płatki spęczniały. Na końcu dodajemy starte jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem. Bez dodatku cukru - słodzona miodem. Banalnie prosta w wykonaniu - mieszamy wszystkie składniki łyżką i wkładamy do piekarnika. Można ja podać na ciepło, zaraz po wykonaniu lub wziąć na wynos bo na zimno jest równie dobra. Smakuje jak pyszny deser!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jabłko
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka rozbełtujemy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy miód, cynamon i płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by płatki spęczniały. Na końcu dodajemy starte jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 18 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Ależ to musi aromatycznie pachnieć:D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)