Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią

Urozmaicone placki z cukinii... z dodatkiem siekanego kurczaka. Nie są to jednak tradycyjne placki z cukinii. Cukinia starta na tarce o dużych oczkach oraz kawałki fileta z kurczaka wymieszane są z ciastem jogurtowym. Dodatkowo, by placki nie były zbyt mdłe, znajdziemy w nich cebulę oraz czosnek. Tak przygotowane placuszki jogurtowe są delikatne w smaku i pyszne! Poza tym, są proste i szybkie w przygotowaniu. Pasują zarówno na obiad, jak i kolację.


Placki z kurczakiem i cukinią


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy, odstawiamy na około 10 min., a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.

Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, odsączoną cukinię oraz kawałki kurczaka. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką.


Placki jogurtowe na słono


Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.



Placki z kurczakiem i cukinią na jogurcie


Placki jogurtowe z cukinią


Placki z kurczakiem i cukinią


Placki jogurtowe z cukinią i kurczakiem


Placki z cukinii z kurczakiem

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny